חיפוש

כמה זמן עובר עד שיש התיישנות ברשלנות רפואית?

כמה זמן עובר עד שיש התיישנות ברשלנות רפואית?

רשלנות רפואית היא מונח רחב המתאר מקרים רבים בהם המטופל מוצא עצמו רודף אחרי צדק ופיצויים בעקבות טיפול רפואי לקוי. אחד הנושאים המרכזיים הוא מהו פרק הזמן המוגדר בו אפשר להגיש תביעה על רשלנות כזו, לפני שתעבור תקופת ההתיישנות. בואו נבחן מהן האפשריות המוגדרות כברירת מחדל והאם יש חריגים לתקופת ההתיישנות הקלאסית.

 

חוק ההתיישנות

אחד ההבדלים המרכזיים בין התחום הפלילי לתחום הנזיקי הוא שעל התחום הפלילי לא חל חוק ההתיישנות. חוק זה מוחל על תביעות נזיקין. על פי חוק, ברמה הבסיסית, ניתן להגיש תביעת נזיקין עד שבע שנים מהתאריך בו קרה הנזק. אם כך, במקרים של רשלנות רפואית, ניתן להגיש תביעה רק תוך שבע שנים ממועד הטיפול הרפואי הלקוי. הגשת תביעה לאחר מכן, תידחה על ידי בית המשפט כעילת סף, מבלי לדון בכלל בתוקפו ובתוכנו של המקרה.

התיישנות ברשלנות רפואית

מקרים חריגים ויוצאים מן הכלל

כמו לכל כלל, גם כאן יש יוצאים מן הכלל. ישנם מקרים בהם ניתן לתבוע על רשלנות גם אם ברמה הטכנית עברו יותר משבע שנים ממועד הנזק. המקרה הפחות נפוץ הוא במקרה בו הודה המוסד הרפואי כי יש אמת בדברי התובע. מקרים נוספים, הם מקרה של קטינים מתחת לגיל 18. מועד הגשת התביעה עבורם נספר מרגע הגיעם לגיל 18. כלומר, יש באפשרותם להגיש תביעת נזיקין עד לגיל 25. מקרה חריג נוסף הוא מקרה שבו הנזק לא היה ידוע למטופל שנפגע ולא היה באפשרותו לגלותו מיד. החוק מאפשר הארכה של עד שלוש שנים, אך לא מאוחר מ10 שנים, לכל היותר, ממועד הטיפול הרפואי הלקוי.

 

חוסר אפשרות להגיש תביעה

מקרים בהם המטופל לא היה במצב – נפשי או פיזי – להגיש תביעה תוך המועד הקבוע בחוק, בית המשפט יכול לאשר הגשת תביעה מאוחרת יותר, מבלי לדחות את התביעה בעילת סף. גם מקרים בהם נתגלה מידע מיוחד שלא היה קיים לפני כן, יכול להאריך את התקופה גם כן. חריג נוסף הוא זמן גילוי הנזק. אם הנזק התגלה במועד מאוחר, ניתן להגיש תביעה מאוחרת, אך כאמור, רק בתוך שלוש שנים נוספות ועד 10 שנים במקסימום. יש לשים לב כי במקרים בהם נתגלה מידע חדש לאחר הסכם פשרה ובמיוחד לאחר הסכם שניתן לו תוקף של פסק דין, על המידע להיות חריג וקיצוני, שאם לא כן, בית המשפט לא ידון בתיק שוב.

 

לסיכום

תביעת נזיקין בגין רשלנות רפואית היא הליך מורכב שדורש בין היתר היכרות מעמיקה גם עם חוק ההתיישנות. ברמה הבסיסית, תקופת ההתיישנות היא שבע שנים. שהן זמן די והותר, על פי רוב, להגיש תביעה. אף במקרים חריגים, ניתן להאריך בשלוש שנים נוספות, אך בפועל, כדאי שלא להתמהמה ולהגיש בהקדם האפשרי.

חוֹק

אולי תאהבו גם את