בעת ניקוי הבית, ויהא זה על ידינו או על ידי מנקה ששכרנו, ישנם משטחים שונים הדורשים ניקוי. למשטחים שונים, העשויים מחומרים שונים, יש תגובות שונות לחומרי ניקוי, ועל כן חשוב לנקות אותם באופן המתאים להם. כמה טיפים על ניקוי משטחים.
ניקוי משטחים הוא התורה הבסיסית של הניקיון. אם בצבא הבדיחה המוכרת היא שניקיון אומר פשוט לשפוך מים עם סבון על הכל, הרי בבגרותנו אנחנו יודעים שבחלקי הבית השונים עבודת הניקיון היא אחרת. משטחים שונים עשויים מחומרים שונים, ועל כן עלולים להינזק משימוש מחומרים לא מתאימים בעת שפשוף או אפילו השרייה. מהם המשטחים המרכזיים אותם ננקה במסגרת מלאכת ניקוי הבית? כמה דוגמאות למשטחים נפוצים.
מרצפות
גם מי שבסלון או בחדר השינה שבביתו רצפת פרקט, כמעט תמיד יהיה גם חלק של מרצפות, בפרט בחדר הרחצה ובמטבח. מרצפות יכולות להיות עשויות ממספר חומרים, למשל אבן או קרמיקה. הלכלוך המצטבר על הרצפה הוא מגוון, פעמים רבות נותרים כתמים או סימני עקבות על הרצפה, אך יכולים כמובן להיות גם שאריות של אבק, חול או שיירי מזון.
על מנת לשטוף את המרצפות באופן יעיל ניתן כמובן להשתמש בנוזל רצפה, אך ישנן גם תערובות טבעיות או כאלה שניתן להכין בבית, שיתאימו לשימוש על הרצפה. בנוסף, ללכלוכים שגרתיים עדיף להימנע משימוש בקרצוף חזק מדי, שעלול לפגוע בציפוי המרצפות או בצבען. במקרה של כתמים קשים ניתן להשתמש בספוג רך טבול במים וחומר ניקוי.
רצפת עץ
משטחי עץ, כמו רצפת פרקט או רהיטי עץ, דורשים טיפול שונה בעת הניקוי מאשר חומרים אחרים. ראשית, רצוי שלא להרטיב אותם יתר על המידה, שכן הדבר עלול לגרום לעץ לאבד את צורתו המקורית. בנוסף, מומלץ שלא לשפשף משטחי עץ בחוזקה שכן הם נשרטים בקלות.
כאשר מנקים רצפת פרקט ניתן להשתמש בחומרים ייעודיים לכך, ולנקות בעדינות. באותה מידה, ישנם תרסיסים המתאימים לרהיטים העשויים עץ, להם תפקיד כפול – ניקוי מחד גיסא, ושמירה על הצבע והגימור מאידך גיסא.
כיורים ואסלות
כיורים ואסלות בבית יהיו לרוב עשויים מחרס או קרמיקה, ויהיו על פי רוב עמידים לחומרי ניקוי חזקים. כמובן, כיורים ואסלות הם האזורים בהם נשתמש בחומרי הניקוי החזקים ביותר משום שאלו האזורים שהכי חשוב לחטא. אלה יהיו גם האזורים שכדאי להקפיד לשפשף ואפילו תוך הפעלת כוח, להשרות בחומרים מחטאים בעת הצורך וכיו"ב.
שיש
משטחי העבודה במטבח, להם אנחנו קוראים שיש, לא עשויים בהכרח מאותו חומר. "שיש" יכול להיות עשוי מגרניט, גרניט פורצלן או מאבן קיסר, ולכל אחד מהם דרכי טיפול מעט שונות. בניגוד לכיורים ולאסלות, את השיש לא מומלץ לנקות בחומרים כמו אקונומיקה, משום שעמידותם לחומרים אלה מוגבלת, ונעדיף להשתמש במים וסבון. חשוב להשתדל לנקות את השיש בקביעות כדי לא לצבור לכלוך שבהמשך יהיה קשה לנקות.